miercuri, 13 ianuarie 2010

Ba pe-a ţării 'mneavoastră!

(Poveste românească din State, veche de vreo doi ani)

Stam într-o seară de poveşti cu un american. Stingeam nişte whiskey prost cu o bere slabă. Din... pahar în pahar de vorbă am dat-o-n descrieri de ţări. Eu îi lăudam România, el - America. După aproape... o sticlă de laude a început să-mi fie un pic teamă. Din ce povesteam eu cam începusem să mă-ndrăgostesc de România. Sigur, de aceea pe care o tot lăudam eu, nu de cea reală. Şi dacă-mi venea să mă întorc atunci?! Parcă era prea devreme!
Da’ frică mai mare îmi era că-l apucă amocu’ după ţara mea şi pe ţăranu’ american. Dacă-mi cerea atunci să-i fac chemare (!), să-i obţin viză (!) de România, atunci, în seara aia!!! Aşa că am lăsat-o mai moale cu lucrurile bune şi-am mai spus şi... normalităţi, pentru alte ţări. Hilly billy al meu – la fel, despre State. Chiar, la un moment dat, am spus şi lucruri mai puţin plăcute, dar adevărate. Redneck-ul meu de american chiar înjura de-a binelea lucrurile rele din U.S.
Supărat cum eram pe lucrurile rele de tot din „ţara asta prost făcută, unde...” (ştiţi continuarea, de-aici urmează... „bip”-urile) mă înfierbântasem puţin. Dar americanul... M-am felicitat în gând că nu i-am dat să guste din rezerva mea de pălincă. Doar din whiskey prost - un burbon de toată ziua - stins bine cu o bere slabă (2-3°!) se făcuse "leu". Se-ncinsese atât încât începuse el să zică de rău de România, despre care, altfel, nici pe hartă nu ştia pe unde-ar fi.
Deodată m-am făcut serios foc. „Bă! Tu aşa vorbeşti de ţara mea?! Ba pe-a ţării ’mneavoastră, bă! Şi pe-a mam’i ’mneavoastră! Ţăran de hilly billy prost ce eşti!”
Se speriase americanu’ şi era tare nedumerit: „Ce te-ai supărat aşa, amice? Tu ai zis cu mult mai rău şi multe rele de ţara ta! Care-i treaba?”
„Treaba e că e ţara mea si pot să zic ce vreau de ea! C-o ştiu şi că-i a mea! Nu-i a ta! De ţara ta poţi să spui şi că ştii sigur că peste-o lună vine Bin Laden şi-o bombardează toată, că oricum nu-i bună de nimic. Ce vrei tu! Bă, da’ nu te legi de ţara mea! Ai înţeles? Că-i a mea!”

2 comentarii:

  1. Eu lucrez in Germania ca medic si fac uneori glume cu colegii: atentie cu geanta Dv., ca sint roman si nu se stie niciodata.

    Insa, exact ca in povestirea Dv., daca incepe cineva sa spuna despre romani ca sint hoti, tigani samd, sar in sus!

    Foarte reusita povestirea!
    Calin Pirvu

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc frumos.
    Felicitari!
    Pana sa ne credem "buricul Pamantului", ca americanii (pe drept cuvant, economic-financiar si militar), mai avem putin. Putin mai mult. Militar, nu vom fi niciodata.
    Da' ceva mandrie nationala nu ne strica!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere