miercuri, 2 iunie 2010

Trista tara! Veseli oameni!

Trista tara! Veseli oameni!

Romanul stie sa faca haz de necaz. De-asta l-a si inventat pe Bula.
Fratii nostri mai mari – francezii – au legi mai „de stanga” decat ale noastre, desi n-au fost niciodata comunisti. Noi suntem in „capitalismul salbatic”, adica in tranzitia asta pe care o simtim, resimtim si traim cu totii si care nu se mai termina. Desi francezii sunt „mai socialisti decat noi”, ei stiu sa faca o greva: cand incep, toata economia nationala paralizeaza.
Statul grec e dator vandut, dar si grecii, cand incep o greva, sunt suparati rau, sparg geamuri si mai incendiaza cate-o masina... Dar se lasa cu cate-o demisie din guvern, cu cate-o remaniere guvernamentala... Ziua merg la greva – ca la serviciu, adica o fac cu toata seriozitatea – iar seara merg in cluburi si discoteci: noaptea la bal, ziua la spital.
Noi, nu. Hotaram sa facem greva generala, dar ne iese doar partial. Mergem la greva ca sa dam jos Guvernul sau macar cativa ministri mai „p-afaristi”, dar in fata Palatului Victoria incingem hore si cantam cat ne tin plamanii. Atentie, nu strigam lozinci antiguvernamentale decat pe note si in versuri! Seara, nici nu facem ceva util pe-acasa, prin gospodarie, nici „la bal” prin discoteci nu mai ajungem. Ca suntem obositi. Doar povestim celor care n-au avut timp de greva, ca au avut treaba: „Ce ne-am mai ras!”
Hmm... Ce neam de ras!

*
Un ministru in exercitiu recunoaste: „Habar n-am daca firmele la care sunt eu actionar fac afaceri cu statul”. Cred ca nici firmele de stat de la care incaseaza lunar indemnizatii nesimtite – doar pentru ca e-n C.A. sau AGEA, adica degeaba – nu le stie prea bine!
Ministrul „P-afarica” Vladescu recunoaste ca el si tot guvernul ne mint de o jumatate de an. Declara in plenul parlamentului: „Decat sa mai mintim populatia inca 6 (sase) luni...”

*
Preotii si consilierii locali practica magia neagra: invie artisti morti de zeci si sute de ani!
In cateva comune – in judetul Mures, ca pe tot cuprinsul tarii – popii s-au aliat cu consilierii locali si fac lucruri „necurate”. Pentru cate-o capela, doar capela, nu biserica-ntreaga, vor sa plateasca 140.000 de euro. O singura capela, si-aia din lemn, sa valoreze cu mult peste o jumatate de milion de lei noi??? Poate daca o proiecteaza Da Vinci?! Ori macar Gaudi?!
Alti consilieri locali impreuna cu aliatii lor, popii din parohie, au stabilt altceva: doar pentru pictura unei biserici vor cheltui 200.000 de euro! Adica, aproape un milion de lei noi pentru pictarea unor icoane pe zidurile unei singure biserici? Popii l-or fi sculat din morti pe Michelangelo? Sau pe Grigorescu? Da’ cre’ca nici ei n-ar fi cerut atatia bani!

*
Eminescu l-ar fi indemnat pe Vlad Tepes, dac-ar fi revenit: „Sa dai foc la puscarie / Si la casa de nebuni!” Hmm. Astazi nu se mai stie bine care-s unii, care-s ceilalti.

Trista tara! Veseli oameni!

3 comentarii:

  1. Da, da, trista tara, veseli oameni, da' cum sa-mpacam asta cu "decretul" conform caruia 99% din populatie asculta manele? Sau cu faptul ca 5% detin toata puterea economico-financiara? Sau cu faptul ca 80% sunt nemultumiti de nivelul de trai, da' la greve nu se-nghesuie decat unu din o suta?
    Povesteam zilele trecute cu fi'miu (24 ani, profesor de sport) si-am cazut de acord ca in Romania, omul simplu, dar nemultumit si aproape hotarat(sic!) sa participe la manifestatii de protest, (isi) zice cam asa: ma bag, ma si duc unde trebe, da' incepeti-o si voi, bai, numa' de pe la 10 dimineata-ncolo, sa ne bem si noi coffeu', apoi merem, vedem noi ce-om fa'... ii injuram si-i belim, futu-le muma-n cur... si sa gatam pe la 3, hai 4 la amiaz, c-om mere-apoi la o berica sa barfim un pic, sa vedem ce-a fi maine... sa vedem stirile la 7 - poate ne da si la tv-u!!! - si la 8 vedem Steaua... sa vezi tu acolo bagabontii cum il injura pa Becali! Ma, da' de bomba sexy a lu' Tanase...haaa?, buna rau, ai? Care-i mai buna, ba, asta sau blonda lu' Bote? Ceeeee? Udrea? Hai, ma, da-te-n ma-ta, ca te-ai dilit, d'asta nu te-ai inscris tu in niciun partid, tampitule, crezi ca te mai ajuta careva? Hai sictir, boule, sa vezi tu cum te da afara directorul tau pesedist cu toata greva ta anti PD-L! Hai pa!
    Trista tara, veseli oameni? Hai pa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Peter!
    La prima intrebare, as raspunde ca...NU!,nu trebuie sa ne impacam cu ceea ce consideram ca e rau. La urmatoarele intrebari din comentariu, as raspunde cu o rautate:"blondele trebuie privite, nu ascultate", dar nu vreau sa fiu rautacioasa. La ultimele intrebari stiu sigur raspunsul:
    Dumnezeu ne va ajuta!
    Si la ultima intrebare: mai bine asa (veseli oamenii) decat invers. De acord?

    P.S. Postarea lui Radu a fost SUPER!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere